Zajrzeliśmy do w szkolnych pracowni: gastronomicznej, cukierniczej i obsługi kelnerskiej, podczas zajęć praktycznych klas pierwszych technikum. Minął dopiero pierwszy miesiąc nauki, a uczniowie są już całkowicie oswojeni z pracowniami, powstają tam prawdziwe kulinarne i cukiernicze cuda!
Pod instruktażem p. Tomasza i p. Joanny uczniowie z klasy 1TA przygotowali ziemniaki faszerowane i surówkę z białej kapusty, a na kolejnych zajęciach zupę dyniową i bułeczki dyniowe; natomiast cukiernicy z klasy 1TB babeczki kruche z kremem patissiere. Kelnerzy z klasy 1TB przy pomocy p. Izabeli podali śniadanie kontynentalne – francuskie, w kolejnym tygodniu zaserwowali śniadanie wiedeńskie.
Przepisy:
Ciasto kruche, krem patissiere
Bułeczki dyniowe, zupa krem z dyni
Ziemniaki faszerowane, surówka z białej kapusty